BUTTERFLY COOKIES
Assalamualaikum.
Hari ini..mari kita mencuba resepi ini..
Bahan
150g Mentega
50g Gula ising
188g Tepung gandum
63g Tepung jagung
1/2 sdb Serbuk susu
Hiasan
1biji Putih Telur
95g Gula Ising
1 sdb Tepung jagung
1/2 sdk Coklat Emulco
Cara-caranya
-Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
2-Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan tepung susu. Uli hingga menjadi doh.
3-Simpan dalam aisbox 10 minit sebelum dicanai.
4-Canai doh guna acuan butterfly. Terap dan susun atas kertas minyak dalam loyang.
5-Bakar pada suhu 180'c selama 20 minit. atau sehingga 3/4 masak. Sejukkan
Untuk hiasan
1-Pukul putih telur hingga kental.
2-Masukkan gula ising.Terus pukul hingga adunan berkilat. Masukkan tepung jagung.
3- Sebatikan dengan cara kaup balik.
4-Paipkan atas biskut yang telah sejuk tadi hias dengan coklat emulco.
5-Bakar semula dengan api bawah saja selama 10 minit suhu 150'c atau hingga hiasan itu keras.
6-Bila sejuk boleh disimpan dalam balang.
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan