PUTERI AYU |
Bahannya
( 40 pcs )
3 biji telur
1 caw sartan
1 1/2 caw gula
(boleh kurangkan kalau tak nak manis)
2 helai daun pandan
1 1/2 caw tepung gandum
1 sdb tepung ubi
sedikit garam
1/2 sdb overlate
1 biji kelapa (1/2 parut ambil putih saje - 1/2 lagi blender dengan pandan)
Kelapa, garam, tepung ubi |
Caranya
1 - Pukul gula dan telur hingga kembang
2 - Masukkan overlate pukul lagi hingga putih
3 - Masukkan tepung gandum berselang seli dengan sartan
( Daun pandan campur kelapa parut diblender, jadikan 1 caw air sartan / pandan )
Habiskan dengan tepung.
1 - Kelapa parut di kukus sekejap supaya jangan cepat rosak.
2 - Angkat campurkan dengan garam dan tepung ubi.
3 - Gaul sebati.
4 - Tekan kelapa parut dalam acuan. Masukkan adunan tadi diatas kelapa parut
5 - Kukus selama 10 minit atau sehingga masak
Acuan puteri ayu |
Kelapa parut dan adunan tepung |
Siap..dimasak |
Sedap dimakan |
Sesuai untuk menambah pendapatan keluarga |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan