Rabu, 12 Jun 2013

PUTERI AYU

PUTERI AYU
PUTERI AYU

Bahannya

( 40 pcs )

3 biji telur
1 caw sartan
1 1/2 caw gula 
(boleh kurangkan kalau tak nak manis)
2 helai daun pandan
1 1/2 caw tepung gandum
1 sdb tepung ubi
sedikit garam
1/2 sdb overlate
1 biji kelapa (1/2 parut ambil putih saje - 1/2 lagi blender dengan pandan)

Kelapa, garam, tepung ubi

Caranya

1 - Pukul gula dan telur hingga kembang 
2 - Masukkan overlate pukul lagi hingga putih
 3 - Masukkan tepung gandum berselang seli dengan sartan 
( Daun pandan campur kelapa parut diblender, jadikan 1 caw air sartan / pandan )
Habiskan dengan tepung.

 1 - Kelapa parut di kukus sekejap supaya jangan cepat rosak.
2 - Angkat campurkan dengan garam dan tepung ubi.
3 - Gaul sebati.
4 - Tekan kelapa parut dalam acuan. Masukkan adunan tadi diatas kelapa parut
5 - Kukus selama 10 minit atau sehingga masak

Acuan puteri ayu

Kelapa parut dan adunan tepung

Siap..dimasak

Sedap dimakan

Sesuai untuk menambah pendapatan keluarga
Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan