KEK CHEESE
Bahannya: |
200g cream cheese( TATURA CHEESE..u all ikut suka ) |
400 ml susu segar |
100 g mentega atau marjerin |
100 g tepung gandum |
100 gram gula halus |
4 biji telur saiz A |
1st esen vanila |
1st jus lemon(tak letak pun tak apa) |
|
Cara2nya: |
1.
Masukkan susu segar dalam periuk. Masukkan cream cheese sehingga cair sambil
sentiasa dikacau menggunakan hand whisk. Masukkan pula marjerin,kacau lagi
sehingga cair,padamkan api dan ketepikan. |
2.
Asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula halus
sehingga menjadi meringue. -meringue ialah adunan putih telur dan gula betul2
ringan (ia xjatuh apabila mangkuk cuba diterbalikkan) |
3. Di
dalam bekas lain yang lebih besar,pukul kuning telur hingga kembang dan
masukkan adunan cheese tadi, kacau seketika..ayakkan tepung sedikit demi
sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul -kacau menggunakan
hand whisk dengan perlahan |
4.
Akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan esen vanila/jus
lemon, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata(boleh juga menggunakan hand
whisk tapi gaul dengan perlahan2).. |
5. sapu
acuan kek dengan marjerin dan taburkan tepung disekelillingnya. Masukkan
adunan kek di dalam acuan. Pastikan oven sudah dipanaskan sebelum membakar
kek |
6.
Bakar pada suhu 160'c guna api ATAS BAWAH selama 50min-sehingga btul2 masak
dan menggunakan kaedah bain marie(loyang kek diletakkan di atas loyang yang
berisi air panas ketika dibakar) |
8. Hias
ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. |
9.
Biarkan selama 10min kek didlm loyang barulah dikeluarkan supaya tepi2nya
regang dn senang dikeluarkan dn dapatlah tepi2 kek yg licin gitu..JGN GATAL
TGN NK MENCUNGKIL2 TEPINYA..KANG COMOT XLICIN LAK TEPI2 KEK TU.. |
10.
Simpan didlm peti sejuk dulu lg enak dimkn time keknya sejuk... resepi dari rohaimi ahmad
|
kek cheese |
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan