Sabtu, 30 November 2013

KEK KEJU MELELEH



SEDAP RASA KEJU...

SAYA TELAH MEMBUAT RESEPI INI. HASILNYA EMMM...SEDAP PPP...
MARI KITA LIHAT RESEPINYA....MELELEH..LELEH...

KEK KEJU MELELEH

BAHAN KEK

5 BIJI TELUR A
100 GM GULA KASTOR
100 GM TEPUNG SUPERFINE
60 GM TEPUNG JAGUNG
50 GM AIR SEJUK (DLM AISBOX)
1 SDT BAKING POWDER
1 SDT ESEN VANILA
2 SDB OVELETE
2 SDB PERISA STRAWBERI
75 GM BUTTER DICAIRKAN

CARA-CARA

SATUKAN SEMUA BAHAN KECUALI BUTTER DAN PERISA. PUKUL DENGAN
KELAJUAN RENDAH SELAMA 1 MINIT . KEMUDIAN KELAJUAN TINGGI SELAMA
7 MINIT ATAU SEHINGGA SEBATI.

MASUKKAN BUTTER DAN PERISA. PUKUL LAGI SELAMA 5 MINIT.

MASUKKAN ADUNAN KE DALAM LOYANG YANG DI ALAS KERTAS MINYAK
DAN DISAPUKAN BUTTER.

BAKAR PADA SUHU 150 DARJAH SELAMA 45 MINIT. API ATAS BAWAH.

BAHAN CREAM

250 GM CREAM CHEESE
1/2 TIN SUSU PEKAT
1 1/2 CAW SUSU SEGAR (FULL CREAM)
1/4 CAW FRESH CREAM

PUKUL CREAM CHEESE HINGGA TIDAK BERKETUL DAN MASUKKAN SUSU PEKAT,
FRESH CREAM DAN SUSU SEGAR  DAN PUTAR HINGGA TIDAK BERKETUL.

BAHAN TOPPING

1/2 KOTAK CHEDDAR CHEESE DIPARUT





SELAMAT MENCUBA.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan