Ahad, 1 Disember 2013




INTI COKLAT
250ml susu cair (205gm)
180ml air suam (150gm)
180gm gula
1 sudu teh esen vanila (saya suka letak paste coffee dlm 2sdt)
60gm mentega
60gm serbuk koko
70gm tepung jagung

Masukkan gula dalam periuk
Dalam bekas lain, campurkan susu cair, serbuk koko, air suam & tepung jagung. Kacau sebati dan tapiskan dalam bekas berisi gula (boleh juga kalau nak blend)
Masak atas api sederhana hingga agak pekat sedikit. Kemudian masukkan esen vanila dan mentega (saya tutup terus api masa selepas masuk esen vanila dan mentega tu)
Kacau hingga sebati dan sejukkan.
Tapiskan adunan tu supaya dapat hasil yang lembut halus

Note : kalau adunan menjadi sedikit keras semasa dah sejuk tu, boleh la tambahkan lagi air suam & kacau sekejap atas api

Tiada ulasan:

Catat Ulasan