BISMILLAHHIRROHMANNIRROHHIM ASSALAMUALAIKUM WBT KEPADA TEMAN, KAWAN DAN SALAM SEJAHTERA. DI DALAM BLOG INI ADALAH KOLEKSI RESEPI UNTUK DIRI SAYA YANG SUKA MENCUBA RESEPI MASAKAN YANG ADA DI ONLINE DAN YANG TERINGIN SAYA MAKAN..HEHE..SAYA JUGA MENGAMBIL TEMPAHAN. SEBARANG PERTANYAAN DAN TEMPAHAN SILA HUBUNGI SAYA DI WHATAPPS 0167763461 ATAU TELEFON DI 0197603461 ATAU TINGGALKAN PESANAN ANDA DI FACEBOOK SAYA..SULIANI SULAIMAN.
Ahad, 1 Disember 2013
INTI COKLAT
250ml susu cair (205gm)
180ml air suam (150gm)
180gm gula
1 sudu teh esen vanila (saya suka letak paste coffee dlm 2sdt)
60gm mentega
60gm serbuk koko
70gm tepung jagung
Masukkan gula dalam periuk
Dalam bekas lain, campurkan susu cair, serbuk koko, air suam & tepung jagung. Kacau sebati dan tapiskan dalam bekas berisi gula (boleh juga kalau nak blend)
Masak atas api sederhana hingga agak pekat sedikit. Kemudian masukkan esen vanila dan mentega (saya tutup terus api masa selepas masuk esen vanila dan mentega tu)
Kacau hingga sebati dan sejukkan.
Tapiskan adunan tu supaya dapat hasil yang lembut halus
Note : kalau adunan menjadi sedikit keras semasa dah sejuk tu, boleh la tambahkan lagi air suam & kacau sekejap atas api
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan