DURIAN CREPE
ASSALAMUALAIKUM..
Semoga hari-hari yang dilalui memberi seribu kebahagiaan kepada sahabat sekalian...
Hari ini saya ingin berkongsi resepi DURIAN CREPE. Jika ingin mencuba resepi ini silakan...
|
Durian crepe |
Bahan-bahannya
2 sdb
tpg gndum |
2 sdb
tepung ubi |
1 sdb
tpg kastard |
1 sdb
tpg jagung |
1 biji
telur |
1 sdb
myk masak (boleh tukar butter cairkan) |
1 sdb
gula kaster |
40ml
susu cair @ tukar 1sdb susu pekat |
150ml
air @ tukar 190ml air |
pewarna
kuning |
sedikit garam
1 sdt esen vanila
Caranya |
-masukkan semua bahan dalam mangkuk..sebatikan dgn whisk dan tapis.
Kalau pekat tambah air sikit.. |
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkn buih2 tu..
dulu untuk elakkan crepe akan berlubang bila byk buih.. |
-Ambil sesenduk kecil..tuang adunan dalam kuali yg dipegang.. |
-layangkan kuali agar adunan sekata.. |
-masak atas api kecil.. |
-masak hingga kering..angkat..tak perlu terbalikkn masa angkat tu |
buat sama macam buat kuih dadar @ ketayap. |
|
FILLING.. |
-150ML
FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian) |
-isi
durian.. |
-letakkan
fresh cream, letak isi durian ..dan letak lagi fresh cream di atasnya.. |
-lipat
kiri ke kanan dan atas ke bawah.
Siap. |
|
Durian crepe |
Kastard Durian sebagai filling
200g susu segar
4 biji kuning telur
1/2 caw gula biasa
1 sdk esen vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter
1caw isi durian
(ikut suka nak letak sikit atau banyak)
CARA
Masak 1/4 susu segar dan gula hingga sebati. Masukkan telur ,esen vanila,garam,
1 sdb tepung jagungkacau rata. Masukkan baki susu,tepung jagung,butter,isi durian
Masak hingga pekat.Tutup api, bila sejuk simpan dalam aisbox 3jam. Boleh guna buat filling durian crepe campur dengan fresh cream.
Selamat mencuba
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan