Jumaat, 12 April 2013

PAVLOVA

PAVLOVA
PAVLOVA 
4 biji putih telur

1 cawan gula castor -  letak 3/4 cawan kalau tak nak manis
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan 

Sediakan loyang
Alas loyang dengan baking paper.
Jika guna kertas minyak, sapukan sedikit minyak atau spray kertas dengan kek gris
Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C

*Tips memukul putih telur
Pastikan tiada sedikit pun telur kuning
Pastikan bekas bersih dari sebarang gris atau minyak
Sebelum memasukkan putih telur ke dalam mixer, sapukan sedikit cuka masakan pada bekas mixer supaya semua lemak atau bahan gris terhapus.
Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
Masukkan gula sedikit-sedikit dan terus pukul hingga kental.
Satukan tepung jagung, esen vanila dan cuka dlm bekas kecil
Kacau rata hingga semua bahan larut
Masukkan dalam adunan telur tadi dan gaul rata dengan spatula aje dengan kaedah kaup balik.

Masukkan adunan dalam piping bag
Guna nozel bentuk bunga
Letakkan adunan atas baking paper secara memanjang

masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras.
Tutup oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya
pavlova
Bahan Hiasan
Non Dairy Wiping Cream
 
Strawberry - di dadu
Kiwi - didadu

boleh letak buah kesukaan masing-masing
Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental

Tiada ulasan:

Catat Ulasan