|
KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE |
.
KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE (loyang 8x8x3inci) |
|
BAHAN A |
250 gm
cream cheese |
60 gm
gula halus
1 biji telur |
1 sudu besar air |
1 sudu besar tpng gandum |
Cara-cara |
|
1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati. |
2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. |
|
3. Biarkan sebentar. |
|
KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE |
|
|
BAHAN B (KEK) |
2 biji
telur |
1 cwn
gula halus |
1 sk
vanilla |
sedikit
garam |
1/2 cwn
air panas didih |
1/2 cwn
cwn susu segar/cair |
1/2 cwn
minyak jagung/masak |
1 cwn
tpng gandum* |
3 sudu
besar sebuk koko* |
1 sudu
kecil baking soda* |
1/2 sudu
kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu) |
Cara-cara |
|
1. Pkl
telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. |
2.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam. |
3.
Masukkan air panas,susu dan minyak. |
4.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah
diayak dan gaul sebati. |
5.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian. |
|
CARA MEMASAK. |
|
1.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana . |
2.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas
minyak. |
3. Tuang
adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. |
4. Buka
aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna
aluminium foil dan kukus selama 15 minit. |
5.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium
foil dan kukus lagi selama 20 minit. |
|
kek lapis cheese |
6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan