 |
| KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE |
.
| KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE (loyang 8x8x3inci) |
|
| BAHAN A |
| 250 gm
cream cheese |
60 gm
gula halus
| 1 biji telur |
| 1 sudu besar air |
| 1 sudu besar tpng gandum |
| Cara-cara |
|
| 1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati. |
| 2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati. |
|
| 3. Biarkan sebentar. |
 |
| KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE |
|
|
| BAHAN B (KEK) |
| 2 biji
telur |
| 1 cwn
gula halus |
| 1 sk
vanilla |
| sedikit
garam |
| 1/2 cwn
air panas didih |
| 1/2 cwn
cwn susu segar/cair |
| 1/2 cwn
minyak jagung/masak |
| 1 cwn
tpng gandum* |
| 3 sudu
besar sebuk koko* |
| 1 sudu
kecil baking soda* |
| 1/2 sudu
kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu) |
| Cara-cara |
|
| 1. Pkl
telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang. |
| 2.
Setelah kembang masukkan vanilla dan garam. |
| 3.
Masukkan air panas,susu dan minyak. |
| 4.
Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah
diayak dan gaul sebati. |
| 5.
Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian. |
|
| CARA MEMASAK. |
|
| 1.
Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana . |
| 2.
Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas
minyak. |
| 3. Tuang
adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit. |
| 4. Buka
aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna
aluminium foil dan kukus selama 15 minit. |
| 5.
Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium
foil dan kukus lagi selama 20 minit. |
 |
| kek lapis cheese |
6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan