Sabtu, 13 April 2013

KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE


KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
.
KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE (loyang 8x8x3inci)
BAHAN A
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
1 sudu besar air
1 sudu besar tpng gandum
Cara-cara
1. Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
2. Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
3. Biarkan sebentar.



KEK LAPIS KUKUS CREAM CHEESE
BAHAN B (KEK)
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar/cair
1/2 cwn minyak jagung/masak
1 cwn tpng gandum*
3 sudu besar sebuk koko*
1 sudu kecil baking soda*
1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
Cara-cara
1. Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
2. Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
3. Masukkan air panas,susu dan minyak.
4. Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
5. Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
CARA MEMASAK.
1. Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana .
2. Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
3. Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
4. Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil          dan kukus selama 15 minit.
5. Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.


kek lapis cheese
6. Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan