Rabu, 17 April 2013

KEK CAREMAL

KEK KARAMEL (CAREMAL)

Bahan-bahan dan cara membuatnya :

[A] Lapisan Gula Hangus
~ Masukkan ke dalam loyang 7" atau 8" inci. Letak loyang di atas dapur gas.
~ Cairkan atas api perlahan. Biar cair sendiri, tak perlu dikacau.
~ Bila cair dan bertukar warna menjadi perang, lenggok-lenggokkan loyang biar caramel rata. 
~ Ketepikan. Jangan khuatir, ianya memang akan mengeras.

[B] Lapisan Karamel
3 biji kuning telur
1/2 tin susu cair (200 ml)
1/2 sudu teh asen vanilla
70 gm gula kastor

ATAU (untuk menghasilkan karemel yang lebih tebal *yang ni ikut Miza) :
5 biji kuning telur
2 biji telur penuh *jadi keseluruhan = 7 kuning telur & 2 putih telur
1 sudu besar asen vanilla
1 tin susu cair (400 ml)
70 gm gula 
~ Kacau sebati bahan di atas hingga gula larut. Hati-hati! Jangan sampai berbuih.
~ Tapis larutan masuk ke dalam loyang yang ada gula karamel tadi.
~ Ketepikan

Nota : Kalau nak dapatkan permukaan karamel yang halus mulus dan licin, 
masa kacau bahan2 ni,
 buat pelan2. Kalau tak nanti jadi macam kek Naz ni. Permukaannya tak berapa licin.
*Nasihat ni dapat dari orang yang lebih pakar.

[C] Meringue
Kalau buat lapisan karamel di atas tadi guna 3 biji kuning telur, maka bahan untuk meringue :
3 biji putih telur (baki putih telur dari di atas tadi setelah digunakan kuningnya)
3 biji putih telur tambahan *jadi jumlah putih telur yang diperlukan = 6 biji*
1 sudu teh krim of tartar (tak letak pun tak apa)

ATAU;
Kalau buat lapisan karamel di atas tadi guna 7 biji kuning telur, maka bahan untuk meringue :
 5 biji putih telur (baki putih telur setelah diguna kuning telur dari atas tadi)
1 biji putih telur *jadi jumlah putih telur yang digunakan = 6 biji*
1 sudu teh krim of tartar (tak letak pun tak apa - Naz tak letak)
~ Pukul putih telur bersama krim of tartar (sekiranya menggunakannya) sehingga berbuih.
~ Kemudian, masukkan :
70 gm gula kastor
~ Pukul lagi dengan menggunakan high speed hingga kembang dan menjadi meringue.
~ Cara nak tau dah jadi meringue tu, bila diterbalikkan, adunan tidak jatuh.

[D] Kek
1 biji kuning telur (lebihan dari atas setelah diguna putihnya)
2 kuning telur *jadi jumlah kuning yang digunakan = 3 kuning telur*
135 ml air
45 ml minyak masak
70 gm gula kastor
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
~ Ayak tepung gandum dan baking powder bersama. Ketepikan.
~ Guna mixer tadi(tak perlu dibasuh),
dan pukul kuning telur air dan minyak masak hingga kembang.
~ Masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
~ Masukkan bahan ayak sikit-sikit dan pukul sebati.
Penyatuan adunan [C] dan [D] :
~ Masukkan 1/2 adunan [C] iaitu meringue ke dalam adunan [D].
Kaup balik hingga sebati.
~ Kemudian masukkan baki adunan [C], dan kaup balik perlahan-lahan hingga sebati.

Mewarna dan melapis adunan kek :

~ Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan ikut warna pilihan: A, B dan C.
~ Masukkan sesenduk adunan warna A ke tengah loyang tadi. Tak perlu diratakan.
~ Masukkan pula sesenduk adunan warna B di tengah-tengah adunan A tadi.
~ Begitu juga dengan adunan C.
~ Buat hingga habis semua adunan digunakan.
~ Lorekkan dengan hujung lidi pada adunan mengikut corak yang anda inginkan.

Membakar kek :
~ Panaskan oven pada suhu 170 C - 180 C menggunakan api bawah sahaja.
~ Bakar kek secara steam bath atau double boiler di dalam oven selama 1 jam
atau hingga kek masak sepenuhnya.
~ Cara steam bath :
Masukkan loyang berisi adunan kek ke dalam satu lagi loyang lain yang lebih besar
 yang diisi air di dalamnya.
~ Masukkan loyang ni ke dalam oven pada rak yang paling bawah dan ingat!!!
 Bakar menggunakan api bawah sahaja.
~ Bila tamat waktu pembakaran, cucuk lidi di tengah-tengah kek untuk menguji
samada kek telah masak
 sepenuhnya atau tidak. Kalau lidi keluar bersih(tiada adunan yang melekat),
 maknanya kek telah masak.
 Sekiranya tidak, tambah lagi waktu pembakaran.
~ Bila dah masak, kuarkan dari oven dan rehatkan 10 minit.
Kemudian terbalikkan ke atas pinggan atau lapik yang sesuai. 
~ Boleh disimpan di dalam peti sejuk dan hidangkan sejuk.. Sedapppp...

SILALAH MENCUBANYA
Asal Resepi : Puan Munira Baharum 

KEK CAREMAL








Tiada ulasan:

Catat Ulasan