siap untuk dimakan...sluppp |
celery, bawang putih, bawang besar, lobak |
daging cincang |
sos spaghetti, susu segar, tomato puri, spaghetti |
oregano |
SPAGHETTI BOLOGNESE
BAHAN
500g spaghetti
cara
Masak air hingga mendidih..masukkan spaghetti, sedikit minyak masak, sedikit garam. Biar dalam 15minit..atau hingga masak. .
BAHAN SOS
500g daging cincang
200g susu cair atau susu segar
2 labu bawang besar dicincang halus
2 biji bawang putih dicincang halus
1 btl sos spaghetti kimball
1 btl air (guna botol sos )
1 sdb tomato puri
3 biji tomota dipotong dadu
1 btg lobak di potong dadu
1 btg celery dipotong dadu
1 kuib stock daging (saya tak letak )
1 tin cendawan butang ( saya tak letak )
1/2 sdt oregano / ( paprika - kalau mahu pedas)
garam/gula secukup rasa
3 sdb minyak masak
2 sdb mentega
keju parmesan (saya guna chedder ) dan cheese slice.
CARA
Panaskan minyak dengan mentega. Tumis bawang besar n putih sampai layu..
masuk daging cincang masak sampai masak sedikit .
masukkan sayur yang dicincang |
masukkan susu..masak dgn api besar biar mendidih..masukkan sos spaghetti kimball 1 botol kacau ..
air ikut sukatan botol yang sama dengan sos |
masukkan cheese slice |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan