PERBAGAI RESEPI TOPPING COKLAT
Sumber : Anida Senyum Sokmo - SAMBAL HIJAU
Bahan-bahan :
2 sudu marjerin
3 sudu besar susu cair @ air panas
1/2 cwn serbuk koko
4 sudu besar susu pekat
Cara-cara :
1.Masak cara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 2
Bahan-bahan :
150gram coklat masakan
35gram susu cair
1sudu kecil butter
Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 3
Bahan-bahan :
1/2 cawan koko
1/2 cawan susu
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara :
1. Masak kesemua bahan atas api perlahan.
2. Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 4
Bahan-bahan :
250gram coklat masakan (potong kecil-kecil)
1sudu besar majerin/butter
130ml double cream atau whipping cream
gula halus secukup rasa (optional)
Cara-cara :
1.Cairkan coklat secara double-boiler.
2.Alihkan dr api, kemudian masukkan majerin, gula dan cream.Kacau sehingga sebati.
3.Curahkan atas kek.
TOPPING 5
Bahan-bahan :
1/2 bar coklat masakan
2 sudu besar butter
1/2 sudu besar gula halus
Esen vanilla beberapa titik
Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 6
Bahan-bahan :
200gram coklat masakan
2 sudu besar susu pekat
6 sudu besar air panas
Cara-cara :
1.Masak secara double boiler.
2.Biarkan sebentar & curahkan diatas kek yg tlh sejuk.
TOPPING 7
Bahan-bahan :
450g Coklat - potong kecil
300g Cream - (heavy cream/thick cream/whip cream)
Cara-cara :
1.Masukkan ke dlm periuk kecil & masak dgn api kecil sehingga coklat cair.
2.Sejukkan sedikit sebelum di sapu ke atas kek.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan