Khamis, 13 Jun 2013

CHOCOLATE INDULGENCE


CHOCOLATE INDULGENCE


KEK COKLAT SPAN

Bahan

250g    Tepung gandum
200g    Gula kastor
50g      Serbuk koko
25g      Ovallete
1 sdk    Serbuk penaik
8 biji    Telur 
1/2 sdb esen vanila
125g     Mentega (cairkan)
100g     Air
1/4 sdk Garam

1 - Ayak tepung, serbuk penaik,         serbuk koko dan garam.
2 - Masukkan tepung tadi dengan ovallete dan gula pukul sekata. 
3 - Masukkan telur, air dan esen vanila. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang.(20min)
4- Bakar 190'c selama 30min 

CHOCOLATE MOUSEE

Bahan

400 ml Whipping cream (fresh cream)
100g    Coklat Hitam
100g    Coklat putih
1 sdk   Mentega 
          
1 - Cairkan coklat dengan teknik double boil.
2 - Pukul krim putar sehingga keras.
Bahagikan pada 3 bahagian.
3 - Masukkan 2 bahagian dengan coklat hitam yang telah dicairkan.      1 bahagian dengan coklat putih.


HIASAN (GLAZE)

250g   Coklat hitam
300ml Krim putar
250ml Topping cream

1- Coklat potong dadu 
2- Panaskan krim putar hingga mendidih dan masukkan ke dalam coklat tadi
3- Kacau sehingga semua coklat cair. Masukkan sedikit mentega.


SELAMAT MENCUBA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan