CHOCOLATE INDULGENCE
KEK COKLAT SPAN
Bahan
250g Tepung gandum
200g Gula kastor
50g Serbuk koko
25g Ovallete
1 sdk Serbuk penaik
8 biji Telur
1/2 sdb esen vanila
125g Mentega (cairkan)
100g Air
1/4 sdk Garam
1 - Ayak tepung, serbuk penaik, serbuk koko dan garam.
2 - Masukkan tepung tadi dengan ovallete dan gula pukul sekata.
3 - Masukkan telur, air dan esen vanila. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kembang.(20min)
4- Bakar 190'c selama 30min
CHOCOLATE MOUSEE
Bahan
400 ml Whipping cream (fresh cream)
100g Coklat Hitam
100g Coklat putih
1 sdk Mentega
1 - Cairkan coklat dengan teknik double boil.
2 - Pukul krim putar sehingga keras.
Bahagikan pada 3 bahagian.
3 - Masukkan 2 bahagian dengan coklat hitam yang telah dicairkan. 1 bahagian dengan coklat putih.
HIASAN (GLAZE)
250g Coklat hitam
300ml Krim putar
250ml Topping cream
1- Coklat potong dadu
2- Panaskan krim putar hingga mendidih dan masukkan ke dalam coklat tadi
3- Kacau sehingga semua coklat cair. Masukkan sedikit mentega.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan