BLUEBERRY CHILLED CHEESE CAKE
BLUEBERRY CHILLED CHEESE CAKE |
500g Keju cream
3 biji Kuning telur
50g Gula Kastor
1 sdb Juice lemon
3 sdb Serbuk gelatin
50 ml Air
150 ml krim putar
3 biji putih telur
30g gula kastor
100g jem blueberry
1 - Pukul cream keju sampai kembang dan ringan.
2 - Masak kuning telur, (50g) gula kastor,dan jus lemon . Guna double boil masak hingga gebu.
3 - Cairkan serbuk gelatin yang sudah diremdam dalam air hingga kembang. Cairkan guna double boil dan jangan kacau biarkan hingga semua hancur. ( masukkan gelatin dalam air sedikit-sedikit supaya sekata dan kena keseluruhan air)
4 - Gelatin yang hancur tadi masukkan dalam
adunan telur tadi. Kacau sebati
5 - Masukkan campuran telur dan gelatin tadi ke dalam adunan cream cheese.
6 - Masukkan krim putar kacau sebati
7 - Pukul putih telur dan guna hingga kental. Masukkan ke dalam adunan cream keju dan kacau sebati.
8 - Tuang adunan ke dalam bekas yang mengandungi kek span coklat sebagai lapisan bawah kek.
9 - Sejukkan adunan selama 2 jam.
10 - Keluarkan kek dari bekas, sapukan filling blueberry.
SELAMAT MENCUBA.
FRESH CREAM |
WHIPPING CREAM |
KEK COKLAT UNTUK LAPISAN BAWAH KEK |
GELATIN HALAL |
BLUEBERRY FILLING |
Tiada ulasan:
Catat Ulasan