Jumaat, 14 Jun 2013

BLUEBERRY CHILLED CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHILLED CHEESE CAKE

BLUEBERRY CHILLED CHEESE CAKE
Bahan

500g   Keju cream
3 biji   Kuning telur
50g     Gula Kastor 
1 sdb  Juice lemon
3 sdb  Serbuk gelatin
50 ml  Air
150 ml krim putar 
3 biji putih telur
30g gula kastor
100g jem blueberry


1 - Pukul cream keju sampai kembang dan ringan.
2 - Masak kuning telur, (50g) gula kastor,dan jus lemon . Guna double boil masak hingga gebu.
3 - Cairkan serbuk gelatin yang sudah diremdam dalam air hingga kembang. Cairkan guna double boil dan jangan kacau biarkan hingga semua hancur. ( masukkan gelatin dalam air sedikit-sedikit supaya sekata dan kena keseluruhan air)
4 - Gelatin yang hancur tadi masukkan dalam 
adunan telur tadi. Kacau sebati
5 - Masukkan campuran telur dan gelatin tadi ke dalam adunan cream cheese.
6 - Masukkan krim putar kacau sebati
7 - Pukul putih telur dan guna hingga kental. Masukkan ke dalam adunan cream keju dan kacau sebati.
8 - Tuang adunan ke dalam bekas yang mengandungi kek span coklat sebagai lapisan bawah kek.
9 - Sejukkan adunan selama 2 jam.
10 - Keluarkan kek dari bekas, sapukan filling blueberry.


SELAMAT MENCUBA.
FRESH CREAM


WHIPPING CREAM

KEK COKLAT UNTUK LAPISAN BAWAH KEK

GELATIN HALAL

BLUEBERRY FILLING


Tiada ulasan:

Catat Ulasan