Rabu, 19 Jun 2013

CHEESE TART

CHEESE TART



EMPUNYA RESEPI : SENYUM SOKMO
GROUP MASAKAN SAMBAL HIJAU

Cheesetart

Pastry

150 gm majerin (tujuan utk tambah ranggup letak butter kurang kekal lama ranggup)
50 gm butter anchor
100 gm gula castor (gula lebih utk tahan-1 bulan simpan pun ranggup)
1 st Vanila Esen
30 gm telur atau setengah biji je
Tepung gandum cap sauh 330 gm
1/2 st emplex
1/8 st garam

Bahan basah mesin satu kali gaul dgn tepung (sukatan ini tak perlu ditambah tepung dah ngam ngam)
Simpan doh dlm peti sejuk 15 minit - 30 minit
Keluarkan dan letak dlm acuan tart
Bakar pada rak bawah sekali utk ranggup lebih kurang 1/2 inci
dari bahagian bawah ketuhar.
Masak hingga warna keperangan atau 160C 20 minit ikut oven masing masing

Cream Cheese

250 gm cream cheese 45 minit dari peti ke suhu bilik
20 gm butter anchor
50 gm gula castor
1 biji telur
1/8 tsp garam


campur semua pukul sebati sampai gebu
keluarkan pastry dari acuan letak filling letak cream utk hiasan lorekkan dgn lidi yg telah dicelup dengan pewarna star brand.
Nak lebih berlemak lagi masuk 30 gm Non diary whip cream

Filling : Strawberry,Blueberry,Mangga,Oren

Bakar 160C 6min-8 min tengok cream mulai gelembung cantik angkat keluar jika terlalu lama akan pecah cream tersebut. jgn bimbang cheese ni lepas sejuk sekejap pada suhu bilik masuk peti ais masa ni cream benar benar cantik.
Warna dan rupa cheese lebih cantik setelah dikeluarkan dari peti. Cheese dlm chiller tahan 1 minggu dlm Freezer lebih 2 minggu.







Tiada ulasan:

Catat Ulasan