Selasa, 18 Jun 2013

TALAM KELADI





TALAM KELADI
Sumber : Shima Maz
Resepi   : Nor Aini Md Amin

Talam keladi:

Bahan2 bahagian atas:

150gm tepung beras
5 sd makan gula pasir
1 sk garam
700ml santan (200ml santan pekat+ 500ml air) 250gm keladi (selepas dikupas)
1 sd makan tepung ubi

Cara2nya:

1)Keladi potong dadu,direbus dan toskan airnya. 2)Tepung beras,tepung ubi,gula,garam dan santan dibancuh rata. 3)Kacau atas api hingga agak pekat,tutup api dan masukkan keladi kuib td. 4)Tuang dan kukus dlm loyang 10*10 selama 20 minit.
* Tips supaya bahagian atas n bawah melekat, selepas dikukus carik2 dgn garfu sebelum tuangkan adunan.

Bahagian:

700ml santan (300ml santan pekat+ 400ml air) 2 biji telur
150g tepung gandum
2 helai daun pandan 200gm gula pasir
1/2 sk garam
1/2 sk perasa keladi
2 helai daun pandan Sedikit pewarna ungu

Cara2:

1)Panaskan sebahagian santan dan gula,garam dan daun pandan.Keluarkan daun pandan. 2)Sebahagia santan,kisar bersame bahan2 lain...masukkan bahan yg no1. 3)Kacau hingga naik wap atas api sederhana dan tuang diatas lapisan bawah td. 4)Kukus lg selama 30 minit atau sehingga masak...Dah siap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan